20. Türkiye Almanya Film Festivali, 13 Mart’ta Türk ve Alman sinemasının starlarının katılımı ve Eşkıya filminin gösterimi ile açılıyor. Hanna Schygulla, Şener Şen ve Yavuz Turgul’a açılış galasında Onur Ödülleri takdim edilecek. Klaus Eder, Cem Yılmaz ve Uğur Yücel ise açılışa onur konukları olarak katılıyor. Festivalin 20. yıl konserinde ise kardeşliğin türkülerini, Kardeş Türküler söyleyecek!
Festival resmi bildirisi şöyle:
20. Türkiye Almanya Film Festivali’nin programı tamamlanmış durumda. 13-22 Mart tarihleri arası etkileyici sinema filmleri, eleştirel yaklaşan belgeseller ve birçok yönetmen ve oyuncu ile söyleşiler seyirciyi bekliyor. Bu yılın onur konukları ülkelerini temsil eden üç dev sanatçı: Hanna Schygulla, Şener Şen ve Yavuz Turgul. Alman savaş sonrası sinema tarihinin belirleyici parçası olan Hanna Schygulla, birçok Avrupalı usta ile çalışarak, oyunculuk sanatı ile Avrupa sinemasına da büyük katkıda bulunmuştur. Şener Şen canlandırdığı karakterler ile taşra ile kent kültürünün entegrasyonuna büyük katkı sağlarken, kültürlerin bir arada yaşayabileceğini müthiş bir şekilde yansıtmış ve herkes tarafından benimsenebilmesine yol açmıştır. Her türlü önyargıya mizah ve samimiyet ile karşı durmak, Şener Şen’in başarı formülü olmuştur. Yavuz Turgul’un senaryoları ve Eşkıya filmi olmasaydı, Türkiye sinemasının bugün hala ne krizler yaşadığını tahmin bile edemeyiz. Filmlerinin çoğu Türkiye sinemasının tartışmasız klasiklerine, tüm zamanların „en iyileri“ arasına girmiştir.
Uluslararası Sinema Yazarları Derneği FIPRESCI Genel Sekreteri ve Festivalin Onur Ödülü sahibi Klaus Eder, açılışa katılacak ve Hanna Schygulla ile yapılacak olan söyleşinin moderasyonunu üstlenecektir. Türkiye’den de yine çok önemli iki isim Nürnberg’de bulunacaklar: Standup’ın kralı, başarılı sinema oyuncusu ve yönetmeni Cem Yılmaz, Şener Şen’in ödül konuşmasını yapacaktır. Hanna Schygulla’nın ödül konuşmasını yine başarılı sinema oyuncusu ve yönetmeni, Uğur Yücel sunacaktır. Hanna Schygulla 12 Mart tarihinde, saat 19:00’da otobiyografisinden kesitler okuyacak. Kendine özgü, ancak her zaman şiirsel olan, Brecht’in ustalığı ile Warhol’un pervasızlığı arasında duran diliyle, Hanna Schygulla otobiyografisinde tamamen kendisidir. Okurunu maceralı hayatının durakları, Almanya, Polonya ve Fransa’ya, zeki ve mütevazi bir şekilde götürmektedir. Bu yolda ünlü yoldaşları ile karşılaşır, sanatı, aşkı, sinemayı, hayatın getirdiği tesadüfleri ve yaşlı anne ve babasının bakımını dokunaklı ancak hiç bir zaman mağrur olmayan bir dille anlatır.
Prömiyerler:
Almanya’nın en önemli festivallerinden biri olarak kabul edilen Türkiye / Almanya Film Festivali’nde Türkiye ve Almanya’dan toplam 38 film gösterilecek. Bunlardan 17 film Nürnberg prömiyeri, 8 film Almanya prömiyeri, 3 film ise uluslararası prömiyerini yapacaktır. İki filmin ise ilk gösterimleri Nürnberg’de dünya prömiyeri olarak gerçekleşecektir.
Festival’in 20. Yıl konserinde 20 yıldan uzun bir zamandır Anadolu, Trakya ve Mezopotamya’da yaşayan farklı dil ve inançlara sahip halkların şarkıları ve danslarını kendi orijinal dilleri ile çok farklı kültürlerden seyircileri bir araya getiren ve önyargıların yıkılmasına olanak sağlayan Kardeş Türküler bizi müzikal yolculuğa çıkaracak.
Festivalin on günü boyunca her iki ülkenin sinema sanatı yine canlı bir diyaloğa girecekler. 70den fazla sanatçı ve Türkiye ve Almanya sinemasınının uzmanları Nürnberg’i ziyaret edecek ve tartışmalar ve film söyleşilerine katılacaktır. Festivale basının da ilgisi yoğun: Türkiye ve Almanya’dan birçok günlük gazete ve TV Kanalı temsilcileri akredite olmuştur ve kısmen canlı yayın yapacaktır.
Programın odak noktasında, birçok sosyal, siyasal ve toplumsal konuları çok çeşitli boyutta işleyen toplam 20 filmin katıldığı uzun ve kısa metraj film yarışmaları var. Yarışma filmlerini iki ayrı jüri değerlendirecek. Uzun metraj filmleri yarışmasının jüri başkanlığını Almanya‘nın en önde gelen sinema oyuncularından ve Türkiye / Almanya Film Festivali’nin 2013 yılında Die Besucher (Ziyaretçiler) filmindeki rolü ile En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Uwe Kockisch, kısa metraj film yarışmasının jüri başkanlığını ise oyuncu ve yönetmen Sema Poyraz üstlendiler. „Sinema Dünyaları“ bölümünde ise 15 güncel yapım seyirciyi bekliyor.
Programda genç yönetmenlerin ilk filmleri bulunduğu gibi, tanınmış yönetmenlerin eserleri de var. İçerikler açısından çok zengin bir festival yaşayacağız. Dostluk, aşk, gelenek ve geçmişteki çeşitli çatışmaların sinemasal işlenmesi festival programının çeşitliliğini ortaya koymakta.
Türkiye / Almanya Film Festivali, iki ülke sinema sanatı arasında kültürlerarası diyaloğa hizmet eden Almanya çapındaki en önemli festival bu yıl 20. kez gerçekleştiriliyor. Her yıl, Mart ayında Türkiye ve Almanya’dan uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmlere geniş bir platform sağlayan, bağımsız Türk-Alman jürilerine sahip kısa ve uzun metraj film yarışmalarına sahip festival, izleyicilere iki ülke sinemasının güncel örneklerini benzeri olmayan geniş bir yelpazede sunuyor. Kültürlerarası alışverişin, karşılıklı anlayış ve entegrasyonun desteklendiği bu festival sinemacıların, sanatçıların ve seyircilerin arasında yaşanan diyaloğun önemli bir platformu olmuştur.
Program Ayrıntıları:
I): Festival Açılışı, 13 Mart 2015, Saat 19:00
Festival Açılışı 13 Mart 2015 tarihinde, saat 19:00’da Nürnberg Belediye Başkanı Dr. Ulrich Maly’nin katılımı ile gerçekleşecektir.
Açılış Töreninde Hanna Schygulla, Şener Şen ve Yavuz Turgul’a onur ödülleri takdim edilecektir.
Açılış töreninin diğer özel konukları: sinema oyuncusu ve yönetmeni Cem Yılmaz, sinema oyuncusu ve yönetmeni Uğur Yücel, uluslararası sinema eleştirmenleri ve yazarları federasyonu FIPRESCI‘nin genel sekreteri Klaus Eder.
II): Yarışma Filmleri
Uzun metraj yarışma bölümüne, beşi Türkiye, dördü Almanya yapımı, aralarında Almanya ve Nürnberg prömiyerleri bulunan toplam 9 sinema filmi bulunmakta. Türü ve konuları bakımından geniş bir sinemasal yelpazeye sahip olan filmlerde aile, arkadaşlık ve bireysel özgürlük gibi temalar işlenmekte.
Türk-Alman Jürisi 3 ödül verecektir:
•En İyi Film
•En İyi Kadın Oyuncu
•En İyi Erkek Oyuncu
Bunun yanısıra "Seyirci Ödülü" ve "Öngören Ödülü" verilecektir.
Ödüller 21. Mart´ta saat 21.00´den itibaren Tafelhalle´de sahiplerini bulacak.
Almanya´dan katılan yarışma filmleri:
2014 yılında Bavyera Film Ödülü’nü alan Agnieszka’da Tomasz Emil Rudnik, Polonya’da hapishaneden tahliye olduktan sonra, yeni bir hayata başlamak için Almanya’ya kaçan genç bir kadına odaklanır. Ancak burada da hayat Agnieszka’nın beklediği gibi değildir.
Jonas Grosch ve Carlos Val’in yönettiği bestefreunde (kankalar) Berlinli genç bir kadının, kaybettiği bir dostluğu yeniden kazanma savaşı ve bir türlü kabullenmek istemediği yetişkinliğe adım atmak üstüne esprili bir dille anlatılan kıssadan hisse.
Nachthelle (Gecenin Aydınlığı) filminde Florian Gottschick eski köylerinde güzel bir hafta sonu planlayan iki çiftin geçmişle ve bugünle hesaplaşmak zorunda kalmalarını anlatıyor.
Kadir Sözen’in Von glücklichen Schafen (Mutlu Kuzular) filminde çocuklarına iyi bir hayat sunmak için seks işçisi olarak çalışan Esma’nın oğlunun sırrını öğrenmesini ve bütün ailenin hayatının dengesini yitirmesini konu alır.
Türkiye´den katılan yarışma filmleri:
İçimdeki İnsan filminde Aydın Sayman bir gazetecinin bir araştırma yapmak üzere uzun yıllar sonra doğup büyüdüğü taşra kentine gitmesini ve orada nedensiz bir şekilde müdürünü öldüren çocukluk arkadaşının kaderinin kendisini de içine çekmesini anlatır.
Caner Alper ve Mehmet Binay Çekmeceler filminde genç bir kadının bir rehabilitasyon sürecinde geçmişe dönmesini ve ruhunda kilitli kalmış çekmeceleri açarken eski günlerden gelen derin yaralar da bir bir ortaya çıkar.
Derviş Zaim’in son filmi Balık’ta balıkçılık yaparak yaşamını sürdüren bir ailenin hikayesine tanık oluyoruz. Hasta kızının tedavisi için paraya ihtiyacı olan babanın avlanma yöntemlerini değiştirip hem doğaya hem kendine ve ailesine büyük hasarlar verir.
Kazim Öz He Bû Tune Bû (Bir Varmış Bir Yokmuş) adlı kurmaca belgeselinde Türkiye’nin doğusundan tarım işçiliği yapmak için Ankara bölgesine gelen bir ailenin hikayesinin bir aşk ile yön değiştirmesini anlatır.
Neden Tarkovski Olamıyorum’da Murat Düzgünoğlu Tarkovski gibi filmler çekmek isteyen, ancak hayatını ucuz TV filmleri çekerek kazanmak zorunda olan bir yönetmenin hayal kırıklıklarına odaklanır.
Uzun Metraj Sinema Filmleri Seçici Kurulu
20. kez düzenlenen Türkiye / Almanya Film Festivali yine değerli bir yarışma jürisini selamlamaktan gurur duyar. Uzun Metraj Jüri Başkanlığını bu yıl Uwe Kockisch üstlenecektir. Doğu Almanya’da doğan Kockisch 20 yıl ünlü Maxim Gorki Tiyatrosu’nda sahne aldıktan sonra sinemaya geçiş yapar. Birçok TV dizisinde de rol alan başarılı oyuncu 2013 yılında Türkiye / Almanya Film Festivali’nde Die Besucher (Ziyaretçiler) filmindeki rolü ile En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştır.
•Uwe Kockisch, Jüri Başkanı, Oyuncu, Madrid
•Biket İlhan, Yönetmen ve Yapımcı, İstanbul
•Mehmet Günsür, Oyuncu, Roma
•İdil Üner, Oyuncu ve Yönetmen, Berlin
•Marc Rensing, Yönetmen, Berlin
•Matthias Damm, Sinema Yöneticisi, Nürnberg
Seyirci Ödülü:
Jüri’nin yanısıra seyirciler 2015’te de kendi beğenilerine göre bir filme „Seyirci Ödülü“nü verecekler.
Öngören Ödülü:
InterForum her festivalde olduğu gibi bu yıl da yarışma bölümünden bir filme Öngören Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülü´nü verecek. Ödül, yayımcı Mahmut Tali Öngören´in anısına verilmektedir.
III): Kısa film Yarışması
1992‘den itibaren festival kısa filmlerin tanıtımına özel bir önem vermiş ve 1994´de Kısa Film Yarışmasını başlatmıştır.
Bu yıl yarışmaya seçilen toplam 11 kısa filmin beşi Türkiye‘den ve altısı Almanya‘dan katılıyor.
Kısa film yarışma filmlerinin tanıtımını web sayfasından edinebilirsiniz:
http://www.fftd.net/1/filmler/kisa-film-yarismasi.html
Türk-Alman Jüri 3 ödül verecektir:
•En İyi Kısa Film
•En İyi 2. Kısa Film
•En İyi 3. Kısa Film
Kısa Film Yönetmenleri Nürnberg´de:
Festival kısa film yarışmasına katılan tüm yönetmenleri biraraya getirmekte ve tüm seyahat masraflarını karşılamaktadır.
Kısa Film Yarışması Seçici Kurulu:
Kısa Film Jürisi´nin bu yılki başkanlığını, yazar, oyuncu ve yönetmen Sema Poyraz üstlenecektir
2014 Kısa Film Seçici Kurul Üyeleri:
•Selma Poyraz, Oyuncu ve Yönetmen, Berlin
•Devin Özgür Çınar, Oyuncu, İstanbul
•Grzegorz Muskala, Senaryo Yazarı ve Yönetmen, Berlin
•Tibor Baumann, Yazar ve Sinemacı, Nürnberg
IV): „Sinema Dünyaları
Festivalin yarışma dışı programının bu bölümüne Türkiye´den 5, Almanya´dan 5 ve 4 Türkiye/Almanya ortak yapım filmleri katılmaktadır. Bu yıl ayrıca bir Gürcistan/Almanya yapımı film de gösterimde olacaktır.
Programda tam beş komedi ile Festival bu yıl „komik“ olabileceğini de ispatlamış olacaktır. Ancak elbette „şahsi meseleleri“ irdeleyen filmler olduğu gibi toplumsal konulara da odaklanan ve birçok festivallerden ödüllerle dönen dramlar da programı zenginleştirecektir.
Sinan Akkuş 3 Türken und ein Baby (3 Türk ve bir Bebek) filminde, hayatları zaten raydan çıkmış üç Türkiyeli erkek kardeşin hayatlarına bir de bebeğin girmesi ile iyice çıkmaza girmelerini anlatır.
300 Worte Deutsch (300 Kelime Almanca) filminde Züli Aladağ entegrasyon ve import gelinler meselesine mizahi bir şekilde değinirken, hikayesini aşkla tamamlar.
Buket Alakuş Einmal Hans mit scharfer Soße (Acılı bir Hans Lütfen) filminde genç bir Türkiyeli kadın neredeyse imkânsızı ister: Akdeniz sıcaklığına sahip olan Alman bir koca!
Sıradışı bir polisiye olan, Onur Ünlü’nün Itirazım Var filminde sıradışı bir imam bir cinayeti çözmeye kalkar.
Ömer Uğur’un komedisi Guruldayan Kalpler’de, modern sanat eserleri yaratan bir kadın sanatçı evine hırsızlık yapmak için giren, hayatını varoşlarda geçirmiş olan ve sanattan hiç de anlamayan saf bir adamı işe alır…
Usta yönetmen Reha Erdem’in son filmi Şarkı Söyleyen Kadınlar, yaşamları farklı engellerle sıkıştırılmış bir grup kadının, inanç, cesaret ve enerji ile hayatın farklı boyutlarına yaptıkları heyecan verici insani serüvenlerine eşlik ediyor.
Kutluğ Ataman galasını Berlinale’de yapan filmi Kuzu’da, parasızlıktan oğluna bir sünnet düğünü yapamayan bir anne kocası ve köy halkından trajikomik bir şekilde intikam alır.
Yönetmenliğini Burhan Qurbani’nin üstlendiği siyah/beyaz filmi Wir sind jung. Wir sind stark. (Genciz. Güçlüyüz) 1992 yılında Rostock’da bir sığınmacı yurduna yapılan saldırıyı konu alıyor.
Türkiye’nin genç kült yönetmeni Çağan Irmak Unutursam Fısılda adlı son filminde birbirinden çok farklı iki kız kardeşin bir aşk ve müzik tutkusu yüzünden ayrı düşmelerinin hikayesini anlatıyor.
Biket İlhan’ın Yarım Kalan Mucize’sinde genç Türkiye Cumhuriyeti’nde kurulan Köy Enstitülerini ve genç bir kadının kaderini değiştirme isteğiyle feodal topluma karşı savaşını konu ediyor.
Hüseyin Karabey, Berlinale’de prömiyerini yapan Were Dengê Min (Sesime Gel) filminde Doğu Anadolu’da bir köyde bir jandarma baskını sonucunda tutuklanan tüm erkeklerin tutuklanmasını ve yaşlı bir kadının torunuyla birlikte oğlunu kurtarmak için yollara düşmesini anlatıyor.
TRISTIA – Eine Schwarzmeer-Odysee (TRISTIA – Bir Karadeniz Odisesi) belgeselinin yönetmeni Stanislaw Mucha bizi Karadeniz kıyılarına, Asya ile Avrupa’nın sınırına, barbarlığın ve medeniyetlerin doğduğu topraklara götürüyor.
Nuri Bilge Ceylan imzalı, Cannes Altın Palmiye Ödüllü Kış Uykusu Kapadokya’da bir otel işleten ve burada genç ve güzel karısı ve yeni boşanmış kız kardeşi ile birlilkte yaşayan emekli bir oyuncunun hikayesi anlatılır. Kış geldiğinde otel onlara hem bir sığınak, hem de birbirleriyle hesaplaştıkları bir sahne olur.
Festival bu yıl Gürcistan’dan da bir filmi konuk etmekten büyük sevinç duymakta. George Ovashvili’nin yönetmenliğini yaptığı Simindis Kundzuli (Mısır Adası) filminde yaşlı bir çiftçi torunu ile Enguri nehrinin ortasında geçici olarak oluşmuş küçük bir adacığın toprağını işlerler. Nehir, Abhazya ile Gürcistan arasında sınırı teşkil etmekte ve aynı zamanda yapılan ateşkes anlaşmasını sembolize etmektedir. Lal Gece filmindeki performansı ile 2012 yılında Türkiye/Almanya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyunucu ödülünü alan İlyas Salman’ın başrolünü üstlendiği film Karlovy Vary Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü almıştır.
V) Onur Ödülleri: Oyuncu Hanna Schygulla, Oyuncu Şener Şen ve Senaryo Yazarı ve Yönetmen Yavuz Turgul
Türkiye / Almanya Film Festivali, Hanna Schygulla, Şener Şen ve Yavuz Turgul gibi üç büyük sanatçıya Onur Ödülü vermekten gurur duymaktadır.
Hanna Schygulla Fassbinder ile ortak çalışmalarıyla Alman savaş sonrası film tarihinin belirleyici parçası olmuştur. „Maria Braun’un Evliliği“ ile dünya çapında üne kavuştuğunda kendisini starlıkla özdeşleştirmek istememesiyle hayatına farklı bir yön vermeye karar verir. İşinin rutine dönüştüğünü hissedince, risk aldı, birbirinden çok farklı Avrupalı yönetmenlerle çalıştı, aşkının peşinden Paris’e, tatlı bir sürgüne gitti. Böylelikle Alman sinema sanatının Avrupa sinemasında temsilcisi oldu ve Avrupa sinemasına büyük katkı sağladı.
Şener Şen’in kariyeri olağanüstü bir şekile sürekli zirvede kalmıştır. Türkiye’de Kürt sorunu neredeyse iç savaş boyutlarına varmışken Şener Şen, dilinde güneydoğu insanının şivesi ile tüm ülkenin sempatisini kazanmayı başardı. Taşra ile kent kültürünün entegrasyonuna büyük katkı sağlarken, kültürlerin bir arada yaşayabileceğini müthiş bir şekilde yansıttı ve herkes tarafından benimsenebilmesine yol açtı. Her türlü önyargıya mizah ve samimiyet ile karşı durmak, Şener Şen’in başarı formülü oldu.
Yavuz Turgul’un senaryoları ve Eşkıya filmi olmasaydı, Türkiye sinemasının bugün hala ne krizler yaşadığını tahmin bile edemeyiz. Gazetecilik eğitimi ve gazeteci olarak ilk deneyimlerinden sonra senaryo yazarı olarak sinemaya geçiş yapan Turgul, hızla 80li yılların en başarılı en nitelikli ve gişesi en bol filmlerin yazarı oldu. Filmlerinin çoğu Türkiye sinemasının tartışmasız klasiklerine, tüm zamanların „en iyileri“ arasına girdi.
Hanna Schygulla Seçkisi:
•Mavi Sürgün, Yönetmen: Erden Kıral, 1993, TR/D/GR
Şener Şen ve Yavuz Turgul Seçkisi:
•Eşkıya, Yönetmen: Yavuz Turgul, 1996, TR
•Muhsin Bey, Yönetmen: Yavuz Turgul, 1987, TR
VI: Yaratıcı Kuşak İçin – Okul seansları
Festival, seçilmiş 9 filmi Nürnberg´de değişik seviyede okul sınıflarına toplam 22 gösterim gerçekleşecektir.
Yaratıcı Kuşak İçin başlıklı program bölümü için seçilen filmler:
1.3 Türken und eine Baby (3 Türk ve Bir Bebek), Yön. Sinan Akkuş, D 2014
2.Agnieszka (Yön. Thomasz Emil Rudzik, D 2014)
3.Achtzehn – Wagnis Leben (Onsekiz – Hayat Cesaret İster), Yön. Cornelia Grünberg, D 2014
4.300 Worte Deutsch (300 Kelime Almanca), Yön. Züli Aladağ, D 2014
5.Einmal Hans mit scharfer Soße (Acılı bir Hans, Lütfen), Yön. Buket Alakuş, D 2013
6.Kuzu, Yön. Kutluğ Ataman, TR 2014
7.Were Dengê Min (Sesime Gel), Yön. Hüseyin Karabey, TR 2013
8.Balık, Yön. Derviş Zaim, TR 2014
9.Wir sind jung. Wir sind stark. (Genciz. Güçlüyüz), Yön. Burhan Qurbani, D 2014
VII: 20. Yıl Konseri: Festivalin 20. Yılında Kardeşliğin Türküleri Söylenecek
Kardeş Türküler 20 yıldan uzun bir zamandır Anadolu, Trakya ve Mezopotamya’da yaşayan farklı dil ve inançlara sahip halkların şarkıları ve danslarını kendi orijinal dilleri ile çok farklı kültürlerden seyircileri bir araya getirdi ve önyargıların yıkılmasına olanak sağladı. Grup müzikleri ve dans gösterileri ile toplumsal barışa katkıda bulunmak ve çokkültürlü ve çok inançlı bu toprakların binlerce yıllık geleneğinde farklılık ve ortaklıkların yarattığı zenginliklere dikkat çekmek istiyor.
Kardeş Türküler Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Arapça, Çerkezce, Romanca, Süryanice, Makedonca ve birçok başka dildeki türküleri dünden bugüne taşıyor.
Konser Çarşamba, 18. Mart 2015 tarihinde gerçekleşecek.
Saat: 21:00
Yer: Tafelhalle
Äußere Sulzbacher Str. 60-62, 90491 Nürnberg
Biletler www.tafelhalle.de veya Kultur Information (0911 231 4000)‘dan temin edilebilir.
VIII): Festivalde Sanatçılarla Söyleşiler
Nürnberg’e festival süresince 50’den fazla, aralarında Cem Yılmaz, Uğur Yücel, Klaus Eder, Zeki Demirkubuz gibi Türkiye ve Almanya Sinemasının ünlü isimlerinin de bulunduğu, konuk bekleniyor.
Festival için söyleşiler özel önem taşıyor. Hem bilgi hem de kültürel iletişim açısından Nürnberg seyircisinin özenle takip ettiği söyleşiler iki dilde gercekleştiriliyor.
Festivalde gerçekleşecek olan söyleşiler web sitesinde özel olarak açıklanacaktır.
IX): Festivallounge
„Klangstrecke” piyanist Johanes Reis’in kurdupu caz dörtlüsü. Grup festival için müzikal ağırlığını Latinamerika ritmine (Bossa Nova, Samba, Rumba) verecek.
„Bogenreise” Friederike Oertel (Violin) ve Johannes Reis (Piyano) Gypsy Swing, Irlanda olk Müziği, Klezmer ve Latinamerika’nın melodileri ile bizi bir dünya yolculuğuna çıkaracak.
Kapanış Partisi: „QuantenSprung” Anadolu Rock Grubu: Ceylan Aytugan (Bas Gitar) Erdal Cec (Vokal/Gitar) Hans Götz (Saksofon/Gitar) Ralf Gebhardt (Klavye) Gruptaki kültürel füzyon müziklerine de mükkemel bir şekilde yansımaktadır.
X): Ödül Töreni, Cumartesi, 21 Mart, Saat 21:00, Tafelhalle
Festival’in ödülleri Cumartesi, 21 Mart, saat 21:00’de Tafelhalle’de jüriler tarafından açıklanacaktır. Festivale katılan tüm sanatçı konuklar törene katılacaktır.
XI): Kapanış Filmi ve Kapanış Sohbeti
Kapanış filmi Mehmet Çoban imzalı Günah Filmi: 32 yaşında Cemil bir roman yazmak için Istanbul’dan annesinin doğduğu köye gelir. Anneannesi ve dedesi yaşadığı sürece burada tatillerini geçirmiş, ancak uzun süredir de köye hiç uğramamıştır. Köyde gecenin karanlığında tuhaf ve kendisine açıklayamadığı olaylar yaşar. Bir gece bahçede yaşlı bir adamın çapa yaptığını duyar ve kim olduğunu anlamaya çalıştığında, adam kendisine “seni buraya hangi günah attı” diye sorar. Cemil sık sık geçmişine döner ve gençliğinde işlenen günahla yüzleşir.
Mehmet 1989 yılından 2001 yılına dek 12 yıl boyunca Batı Alman Televizyonunda (WDR) yapımcı ve yönetmen olarak televizyon programları ve belgeseller hazırladı. 2007’de 44 bölümlük Almanya’daki Türkleri konu edinen ilk sitcom projesi Importbraut (Import Gelin)’in yapım ve yönetmenliğini üstlendi. Mehmet Çoban filmini Nürnberg’de sunduktan sonra sinema sohbetine katılacaktır.
Basın için festival hakkında bilgi
Festivalin basın sayfası olan
http://www.fftd.net/presse/login.html
web adresinden tüm bilgilere ve filmlere ait resimlere ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki kullanıcı bilgileri ile giriş yapabilirsiniz:
Kullanıcı adı: FFTD2015
Kod: FFTD2015
Röportajlar için:
Festival misafirleri veya organizatörleri ile istenilen röportajlar Festival Bürosu tarafından düzenlenmektedir.
Tel: +49.911.929 6560
e-mail: info@fftd.net
Düzenleyenler
Türkiye Almanya Film Festivali InterForum Kunst & Kultur e.V. derneği tarafından Nürnberg Şehri KunstKulturQuartier (KuKuQ) kurumunun destekleriyle düzenlenmektedir.
Destekleyenler
Festivalin ana destekçileri
Nürnberg Şehir Belediyesi
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtma Fonu
Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı
Bavyera Ekonomi, Enerji, Teknoloji ve Medya Bakanlığı
Federal Almanya Hükümeti Kültür ve Medya Devlet Bakanlığı
ve
Türkiye Almanya Film Festivali Dostları festivalin en önemli maddi destekçileri arasındadır.
Sponsorlar
Bu yılki festivalin düzenlenmesine mali katkıda bulunan aşağıdaki destekçilere teşekkür ederiz:
SIEMENS sözünde durdu ve bu yıl da mali katkıda bulundu. Merkezi Nürnberg´de bulunan telekomünikasyon şirketi SIGOS festivali başladığı 1992 yılından beri desteklemektedir.
Festival hakkında daha geniş bilgi için bakınız: www.fftd.net.
Basın ve görsel medya koordinatörü
•Festivali Almanya’dan federal hükümeti medya bakanlığı, Bavyera eyaleti medya bakanlığı, Türkiye’den de T.C. Kültür Bakanlığı ve T.C. Başbakanlık Tanıtım Fonu desteklemektedir.
•İki dilde yayınlanan Festival Kataloğu 11 Mart’ta yayınlanacak, festival gazetesinin dağıtımına başlandı.
•www.fftd.net İnternet sayfasında festivalle ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Çiğdem Özdemir
eMail: info@fftd.net
fon: +49 911/929 190 58